Csemö en Cegléd

Csemö is een typisch dorpje van de Kleine Laaglanden. Een kleine fleurige dorpskern met veel houtsnijwerk en beelden en kleine boerderijtjes op grote afstand van elkaar afgewisseld met bossen en weilanden en resten oermoeras met zeldzame planten en dieren. Hier zijn er twee bezienswaardigheden: het dorpsmuseum waar ook dorpsfeesten worden gehouden en de expositieruimte van de plaatselijke houtsnijwerk kunstenaar. Het dorp grenst aan Cegléd, een sfeervol plattelandsstadje met gezellige terrasjes en waar ook een thermaalbad is en aparte bezienswaardigheden zoals een drum museum, en bij een volkskunstenares kunt u zien hoe kant wordt gemaakt.

Kecskemét, hoofdstad van de Kleine Laaglanden

Kecskemét is een van de mooiste steden van Hongarije. Zowel vanwege de prachtige Jugendstil gebouwen als om zijn talloze bezienswaardigheden. Enkele suggesties:

 • Speelgoed museum waar men zelf speelgoed kan leren maken (er is ook allerlei uniek speelgoed te koop);
 • Gemeentehuis met prachtige fresco's,
 • Klokkenspeel;
 • Fotomuseum;
 • Keramische Studio;
 • Concerten van het Conservatorium
 • Prachtige kerken;
 • Arboretum
 • Thermaalbad;
 • Hollywood Multiplex bioscoop;
 • Gezellige café's en nog veel meer...

Lajosmizse, Tanyacsárda-paardenshows

Één van de meest spectaculaire paardenshows in Hongarije vindt plaats in Lajosmizse bij de Tanyacsárda (boerderijherberg). Ruiters in klederdracht begeleiden de bezoekers, die worden verwelkomd met pogácsa (hartig broodje) en een glaasje echte pálinka (Hongaars brandewijn). De show is een echte belevenis, u kunt ook uitproberen of u ook zo handig bent met het zweep, en  als u een tocht maakt met paard en wagen, zult u het poesta landschap op een gemoedelijke wijze kunnen bewonderen. Ter plaatse is er een restaurant, waar u de beroemde Hongaarse gerechten kunt proeven in een authentiek dekoor.

Bugac Puszta

Nationaal park Kiskunság beslaat 32.000 vierkante kilometers. Daarvan is Bugac puszta, ten zuiden van Kecskemét dé beste keus om op een relaxte manier deze unieke flora en fauna te leren kennen. Vanuit Kecskemét vertrekt een smalspoor stoomtrein naar Bugac, waar u te voet of met paard en wagen een tocht kunt maken. Ter plaatse is er een klein museum waar als hoofdthema de vroegere levenswijze van de Hongaren van de regio is, en waar u ook zeldzame oerhuisdieren kunt zien, zoals de grijze rund, oervarken (mangalica), oerschaap (racka). En voor de lekkere trek is hier ook een restaurantje met heerlijke goelasj, en andere gerechten.

Ópusztaszer, historisch openluchtmuseum

Volgens de legende hebben de zeven stamleiders van de 'Magyaren' hier een verbond met elkaar afgesloten, de eerste stap naar het ontstaan van Hongarije als land. In het park is een panorama schilderij die de intocht van de Hongaren uitbeeldt. Er zijn oertenten (jurt) uit hout opgetrokken met daarin een permanente tentoonstelling over bossen. Er is een compleet dorp uit begin 1900 waar men kan zien hoe verschillende ambachten werden beoefend (men kan de producten kopen en proeven) en een paardenshow laat zien hoe de Hongaren te paard konden vechten en schieten met pijl en boog. Een bezoek is een absolute aanrader.

Een tripje naar de Donau of de Tisza rivier

Op slechts 30 min. rijden is een bocht van de Tisza, waar ook een mooi beschermd natuurgebied zich bevindt. Hier kan men kanoën, een boottocht maken of fietsen en wandelen. Er is ook een zandstrand waar men in de Tisza zwemmen kan. Het proeven van de vissoep (halászlé) is een onmisbare element van zo'n dag. De Donau is voor buitenlanders de meest bekende rivier. Men kan een culturele tocht maken met de boot vanuit Boedapest naar de Donauknie, en genieten van de spectaculaire uitzicht vanuit het water op de burchtheuvel, het Parlement, de prachtige oude bruggen, en dan de afwisselende natuur langs de oevers. Beide rivieren hebben een zeer rijk vogelbestand, voornamelijk bij delen met 'galeriebossen', dat zijn bomen die helemaal begroeid zijn met klimplanten, en veel weg hebben van tropische bossen.

Bergen in Hongarije

Er zijn geen spectaculaire bergen in Hongarije, maar het natuurschoon is wel spectaculair. Een dagtocht naar de bergen is dan ook aan te bevelen. De meest geliefde excursieplaats van het Nationale park Bükk, is de wondermooie Szalajka vallei bij Szilvásvárad, waar het water van het Szalajka beek in een sluier waterval van 17 m hoog trapsgewijze de omgeving als een sluier besproeit. Hier zijn er wandelpaden voor beginners en gevorderden, en u kunt bij de plaatselijke rustpunten heerlijk gebakken forel eten.

Als u niet echt sportief ingesteld bent maar meer een cultuur liefhebber bent, dan is de beste plaats om te bezoeken Eger, één van de mooiste barokke steden van het land, en de bezienswaardigheden zullen zeker een dag vullen. En om toch ook iets bijzonders te kunnen zien in de natuur na zo'n dag kunt u het dorp Egerszalók bezoeken, waar het thermaalwater uit de rotsen aan de oppervlakte komt. Het bad is dé juiste plaats om uw lichaam na zo'n dag met dit heilzame water te laten verwennen.