Budapest, parel aan de Donau

Op beide oevers van de Donau zijn parels van het Wereld cultuurgoed te zien. Op de heuvel, de voormalige koninklijke burcht van Buda en de middeleeuwse burgerstad met een oude, aangename en rustgevende sfeer. Op de vlakte er tegenover ligt Pest: Wereldstad van vrijheid en elan met  rijkversierde huizen. Op de Donauoever in Pest staat één van de symbolen van de stad, het Parlementsgebouw met zijn 691 kamers (foto rechts). De sfeer van het panorama aan de Donau oever is voor het grootste gedeelte rond de vorige eeuwwisseling ontstaan.

De Burcht van Buda

Het Koninklijk paleis neemt het zuidelijk gedeelte van de burchtheuvel in beslag. In de loop van de geschiedenis is deze burcht 2 keer verwoest geweest. Tijdens de tweede wereldoorlog brandde het zelfs in z'n geheel uit. Na de restauratie werden hier musea en de Nationale Bibliotheek gevestigd. Het burchtkwartier is één van de meest romantische plekken in Boedapest om een wandeling te maken. De kronkelende straatjes en de smalle gebouwen stammen uit de middeleeuwen, de elegante paleizen in barokke- en pruikenstijl zijn uit de tijd van de wederopbouw na de Turkse overheersing. Hier bevindt zich ook het 'Huis van de Hongaarse wijnen'.

Boedapest, stad van thermaalbaden

In de hoofdstad bevinden zich bijna vijftig baden, die door natuurlijke geneeskrachtige bronnen of geboorde warmwaterputten worden voorzien van water. Enkele zijn al bijna tweeduizend jaar bekend. Het bekendste bad van Boedapest is Gellért Kuurbad. Het is één van de weinige baden in Europa, die in Jugendstil is gebouwd. Ook Koningin Juliana is hier te gast geweest. Het Széchenyi badhuis werd in 1927 voltooid en was toen het grootste badcentrum van Europa. Het is voorzien van een geneeskrachtig water met een heilzame werking voor gewrichtsproblemen.

Het Heldenplein en het Stadsbos

Het heldenplein is het grootste plein van de stad. Op het plein vormen de Kunsthal, het Museum voor Schone Kunsten en het Millenniummonument met de belangrijkste personen uit de Hongaarse geschiedenis een mooi geheel. Het Stadsbos dat achter het Heldenplein ligt, is het grootste en wellicht beroemdste park van Budapest. Allerlei attracties wisselen hier elkaar af. Het is bijzonder geschikt voor een dagje uit met kinderen. Hier bevindt zich de Dierentuin en Botanische tuin, Pretpark, het Széchenyi kuurbad, de burcht van Vajdahunyad, en het Verkeersmuseum dat zeker een bezoek waard is. De vijver in het midden van het park wordt als roeivijver gebruikt.

Boedapest,  Joodse bezienswaardigheden

In Budapest vindt u de Synagoge, die met zijn 3000 zitplaatsen de grootste is in Europa en wereldwijd de één na grootste, die nog in gebruik is. Bij het gebouw ligt de Hal der Helden en in 1991 werd hier het monument voor de Hongaarse Joodse martelaren opgericht (treurwilgen met op elk blad de naam van een martelaar). Vlakbij ligt het Joods Museum. Wat u in andere steden niet zult aantreffen Er zijn vele interessante bezienswaardigheden die heel erg Boedapest eigen zijn. Enkele hiervan:

  • Vissersbastion, en de Citadel met een prachtige panorama uitzicht over de Donau. Grotten, waar u met een gids een wandeling kunt maken.
  • Kinderspoorweg is een trein dat door kinderen wordt bemand en u binnen 50 minuten op een mooie route naar een geliefd recreatiebos van Boedapest brengt.